pl | en
Czosnek od kilku tysięcy lat cieszy się sławą
jako przyprawa i środek leczniczy...

Nalewka czosnkowa

35 dag świeżego obranego czosnku rozetrzeć i zmieszać z 200 ml czystego spirytusu. Szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, na okres 10 dni. Następnie masę przecedzić, przelać do ciemnego naczynia szklanego i pozostawić w ciemnym miejscu jeszcze na 4 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do użytku. Należy przyjmować po 25 kropli 3 x dziennie z 50 ml naturalnego kefiru lub jogurtu. W celu zneutralizowania nieprzyjemnego zapachu czosnku należy zjeść natkę pietruszki, jabłko, skórkę z cytryny lub pomarańczy.

UWAGA - kurację należy przeprowadzić nie częściej niż raz w roku.

Przepisy:

» Miazga czosnkowa

» Napar z czosnku

» Nalewka czosnkowa